Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021

Ό,τι έγινε. Άνθρωποι και φαντάσματα (2020)- Μαρία Λαϊνά

 



Ό,τι έγινε. Άνθρωποι και φαντάσματα (2020)- Μαρία Λαϊνά

Πρόκειται για το καινούργιο ποιητικό βιβλίο της θεατρικής συγγραφέως και ποιήτριας Μαρίας Λαϊνά που έπεται της συγκεντρωτικής έκδοσης του έργου της με τίτλο "Σε τόπο ξερό (Ποιήματα 1970- 2012)".  Στο νέο βιβλίο της Λαϊνά παρατηρείται μια μετατόπιση στον μέχρι τώρα τρόπο γραφής της, ένα άνοιγμα σε καινούργια γλωσσικά και υφολογικά μονοπάτια. Το βιβλίο της αποπνέει φρεσκάδα και δροσιά παρά το βαρύ του θέμα.

 

Ο τίτλος της συλλογής όπως μας πληροφορεί η ποιήτρια είναι εμπνευσμένος από το βιβλίο, του Χουάν Ρούλφο, Πέδρο Πάραμο. Σε αυτό το βιβλίο ο ήρωας αναζητά τον πατέρα του σε ένα χωριό όπου σταδιακά αποκαλύπτεται ότι όλοι οι συνομιλητές του είναι εδώ και χρόνια νεκροί.

 

Στο βιβλίο της Λαϊνά εκτυλίσσεται μια συνομιλία μεταξύ ανθρώπων και φαντασμάτων. Πρόκειται για ένα βιβλίο με θέμα την απώλεια, τη θλίψη, τον θάνατο με τρόπο όμως τρυφερό και ευαίσθητο. Η μελαγχολία αισθητικοποιείται,  η απώλεια γίνεται αφορμή για δημιουργία και συνομιλία, το πένθος αποτελεί πηγή ηρεμίας και στοχασμού.

 

Τα ποιήματα της Λαϊνά διακρίνονται για τη λιτή και αφαιρετική γλώσσα, την αμεσότητα και την έντονη προφορικότητά τους. Τα ποιήματά του βιβλίου παίρνουν τη μορφή θεατρικού μονολόγου και κάποιες φορές διαλόγου, επιτρέποντας να μας αποκαλυφθεί με καθαρότητα τι διαμείβεται μεταξύ ανθρώπων και φαντασμάτων στα διάκενα της γραφής. Ο λόγος της Λαϊνά είναι κρυστάλλινος και διαυγής.

 

Στο πρώτο ποίημα του βιβλίου η ποιήτρια στήνει το σκηνικό στο οποίο θα εξελιχθεί η συνομιλία με την απώλεια. Στη συνέχεια, οι εναλλαγές μεταξύ ανθρώπων και φαντασμάτων, η εναλλαγή των εποχών και το πέρασμα του χρόνου δημιουργεί ένα όμορφο αίσθημα ροής μέσα σε κομμάτια μνήμης που αναδύονται για να ξαναχαθούν. Στο τελευταίο ποίημα της συλλογής, η ποιήτρια καταβάλλεται από τον πόνο και το αηδόνι που τόσο μας δρόσισε την ψυχή, με το αειθαλές του κελάηδημα, θα αποσυρθεί σιωπηλό απ’ την ποιητική σκηνή.


Δούρβας Α.

4 σχόλια: