Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021

Θάνατος ο δεύτερος (2020)- Αντώνης Φωστιέρης

 


Θάνατος ο δεύτερος (2020)- Αντώνης Φωστιέρης

 

Στην ενδέκατη ποιητική συλλογή του, ο Φωστιέρης γράφει ένα βιβλίο για τον θάνατο, τον χρόνο, το τίποτα, το κενό και την ποίηση. Ο τίτλος του βιβλίου προέρχεται από την Αποκάλυψη του Ιωάννη όπως μαρτυρά το μότο του βιβλίου «και ο θάνατος και ο Άδης εβλήθησαν εις την λίμνην του πυρός· ούτος ο θάνατος ο δεύτερος εισίν».

 

Η ποιητική συλλογή του Φωστιέρη έχει φιλοσοφική και αναστοχαστική διάθεση χωρίς όμως να χάνει σε σαφήνεια, ακρίβεια και διαύγεια. Ταυτόχρονα με τη φιλοσοφική διάσταση του βιβλίου εκτυλίσσεται μια θεολογική διάσταση που συνομιλεί με την πρώτη. Η ποιητική συλλογή ξεκινά με τη Μεγάλη έκρηξη από την οποία γεννιέται το νόημα. Στη συνέχεια, ο ποιητής διερευνά την ύπαρξη του θανάτου. Το βιβλίο καταλήγει σε ένα ποίημα τεφροδόχο της ζωής και του νοήματος.

 

Πολυπληθείς είναι οι αναφορές σε αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους όπως ο Παρμενίδης, ο Πλάτων, ο Δημόκριτος και ο Αναξαγόρας φανερώνοντας την πλούσια φιλοσοφική σκευή του ποιητή και την πηγή από όπου αντλεί η ποίησή του τις βασικές προβληματικές της. Ωστόσο, ο Φωστιέρης δεν αναμασά  φιλοσοφικές ιδέες, αλλά επεκτείνει τις ορίζουσές τους, τις μεταπλάθει σε συναίσθημα και υπαρξιακή αγωνία και καθιστά την ποιητική σκέψη εργαλείο ανασκαφής της ανθρώπινης ψυχής.

 

Δούρβας Α.


1 σχόλιο:

  1. Η τεφροδόχος

    Τι φρίκη

    Ολόκληρη ζωή
    Με την ανάσα
    Τους χυμούς
    Τη σάρκα της –

    Σκόνη και στάχτη
    Τώρα διαπαντός

    Στην τεφροδόχο
    Ενός βιβλίου

    Φωστιέρης Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή