Σάββατο 27 Μαρτίου 2021

Η συγγραφική ρουτίνα

 


Η συγγραφική ρουτίνα σχετίζεται με τον χειρισμό  του χώρου, του χρόνου και της συμπεριφοράς. Η συγγραφική ρουτίνα συνδέεται συνήθως με έναν συγκεκριμένο χώρο συγγραφής ή/και με την ύπαρξη συγκεκριμένων αντικειμένων στο περιβάλλον. Τα αντικείμενα που χρησιμοποιούνται μπορούν να αποκτήσουν ακόμη και μαγικό χαρακτήρα. Επίσης, οι συνθήκες του περιβάλλοντος μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο σημαντικά. Κάποιοι μπορεί να προτιμούν τη σιωπή και άλλοι να προτιμούν ένα περιβάλλον με θόρυβο. Η αίσθηση οικειότητας με τον χώρο δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας και το οικείο περιβάλλον λειτουργεί ως συγγραφική φωλιά.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι ο χρόνος. Η συγγραφική ρουτίνα  θέτει χρονικό περιορισμό στη συγγραφή. Ο απεριόριστος χρόνος που μπορεί να έχει κάποιος στη διάθεσή του μπορεί να είναι παραλυτικός. Ο προγραμματισμός του χρόνου συγγραφής συνήθως το πρωί ή το βράδυ λειτουργεί ως μέρος της καθημερινής ρουτίνας κάποιου.

Η συμπεριφορά των συγγραφέων κατά τη συγγραφική ρουτίνα πολλές φορές μπορεί να έχει επαναληπτικό χαρακτήρα. Συνήθως, πρόκειται για συμπεριφορές που δεν απαιτούν μεγάλη προσοχή και συνειδητό έλεγχο. Κατά την προετοιμασία για παράδειγμα του καφέ ή του ξυσίματος των μολυβιών μπορεί να συμβαίνουν στο μυαλό κάποιου ασυνείδητες νοητικές διαδικασίες που προετοιμάζουν για συγγραφή.

Η συγγραφική ρουτίνα έχει τρεις θετικές επιδράσεις: μειώνει το άγχος, αυξάνει την αίσθηση δύναμης και ελέγχου και αυξάνει την ευχέρεια στη συγγραφή. Η συγγραφή συχνά δημιουργεί άγχος το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε συγγραφικό μπλοκάρισμα. Τα τελετουργικά συγγραφής μπορούν να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση ενός συγγραφέα δημιουργώντας μια ζώνη προστασίας. Συχνά, τα τελετουργικά συγγραφής είναι τελείως άσχετα με τη διαδικασία της συγγραφής. Επίσης, συχνά οι συγγραφείς νιώθουν ότι δεν έχουν πλήρη έλεγχο της δημιουργικής διαδικασίας. Τα τελετουργικά συγγραφής μπορούν να δημιουργήσουν μια αίσθηση ελέγχου. Πολλές φορές, όταν η πίεση για επιτυχία είναι μεγάλη, τα τελετουργικά μπορεί να πάρουν το χαρακτήρα μαγικής πράξης ή προσκόλλησης σε προκαταλήψεις. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, τα τελετουργικά φαίνεται να έχουν θετική επίδραση στο αποτέλεσμα. Εκτός αυτού, τα τελετουργικά συγγραφής αυξάνουν τη συγγραφική ευχέρεια καθώς καθιστούν το ξεκίνημα της συγγραφής πιο εύκολο και το συγγραφικό μπλοκάρισμα λιγότερο απειλητικό.

 

Το άρθρο αποτελεί περίληψη του Dobbie A. B., Maher H., McDonald C. & OShaughnessy K. (2002). Who, what, when, and where of writing rituals. The Quarterly, 24(4), 18-36. Ανάκτηση από https://archive.nwp.org/cs/public/print/resource/456

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου