Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021

Χαίρομαι που είμαι εδώ - Άλντεν Νόουλαν


 

Χαίρομαι που είμαι εδώ - Άλντεν Νόουλαν (1933-1983)

Ο Ρόμπερτ Μπλάι αποκαλεί τον Νόουλαν  κορυφαίο ποιητή του 20ου αιώνα και αυτό καθόλου άδικα. Στον παρόντα τόμο περιλαμβάνονται επιλεγμένα ποιήματα από το έργο του Νόουλαν. Η ανθολόγηση, η μετάφραση και το επίμετρο ανήκουν στον Γιάννη Παλαβό, που έχει τιμηθεί με κρατικό βραβείο διηγήματος για το βιβλίο του το Αστείο. Τα ποιήματα του Νόουλαν είναι γραμμένα σε ελεύθερο στίχο αλλά δεν απουσιάζει η αίσθηση του εσωτερικού ρυθμού και της μουσικότητας. 

Πρόκειται για ποιήματα που διαπραγματεύονται την πάλη για ζωή, τη σκληρότητα της ζωής στην ύπαιθρο, τον αλκοολισμό, την αυτοκτονία, την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, την πράξη της γραφής, τον έρωτα, την αγάπη. Η γραφή του είναι απλή, λιτή, άμεση, με έντονο το στοιχείο της  προφορικότητας και γεμάτη εικόνες. 

Η περιγραφή της αγροτικής ζωής στην καναδική ύπαιθρο διανθίζει τα ποιήματα του Νόουλαν με αυτοβιογραφικά ίχνη. Μέσα από τα ποιήματα του περιγράφονται ελάφια, αγελάδες, γουρούνια και η βλάστηση της υπαίθρου, δίνοντας μια αίσθηση οικειότητας στον αναγνώστη και αυθεντικότητας στην έκφραση. 

Τα ποιήματα του Νόουλαν προσεγγίζουν την πραγματικότητα με τρυφερότητα και ευαισθησία ακόμη κι όταν το θέμα τους είναι σκληρό. Πρόκειται για  ποίηση που αξίζει να διαβαστεί.

Δούρβας Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου